Prijateljstvo sa bakterijama

Imamo više prijatelja nego što mislimo i više nego što znamo.

Kada se pomenu bakterije, padne vam na pamet da su loše, ali mi smo tu da vam dokažemo suportno. One nisu loši momci, one su zapravo naši prijatelji.

Kroz predavanja ćemo pokušati da vam dočaramo male bakterijske fabrike koje neumorno rade, proizvodeći bioplastiku, nanocelulozu, antibimikrobna jedinjenja, enzime i probiotike i rade u službi naše dobrobiti, ako ih dobro nahranite.

Cilj predavanja je da se polaznici upoznaju sa dobrim bakterijama, saznaju nešto više o bakterijama koje se danas koriste u istraživanju i industriji i njihovim proizvodima od kojih čovek ima koristi.

U uvodu ćemo ispričati opštu priču o bakterijama, građi bakterijske ćelije, podeli na Gram (+) i Gram (-) bakterije, staništu i rasprostranjenosti i ustaljenoj slici o bakterijama kao lošim momcima (10 minuta). Nakon toga ćemo prezentovati dobre bakterije kroz primere (20 minuta):

  1. proizvodnja antimikrobnih i antifungalnih jedinjenja
  2. proizvodnja bioplastike i nanoceluloze
  3. proizvodnja probiotika
  4. upotreba bakterija i njihovih proizvoda u ishrani
  5. upotreba bakterijskih enzima u industriji
    Za kraj ćemo sa đacima pokrenuti diskusiju na obrađene teme i razgovarati o porukama koje možemo poneti sa sobom kući o dobrim bakterijama.

Starosna grupa: 13 - 19 godina

Trajanje: 45 minuta

Potreban materijal: projektor

Biografija predavača

Jelena Spasić i Milka Malešević su velike zaljubljenice u prirodu, zalaske sunca, kulinarske čarolije, cegere i maratone. Upoznale su se tokom studija i postale dve grane istog drveta. Završile su osnovne i master studije na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde su trenutno i na doktorskim studijama. Dele isti institut, a uža naučna oblast im je Molekularna biologija prokariota. Jelena Spasić je bila polaznica seminara Hemija voda u Petnici i bavi se biotehnologijom. Milka Malešević je knjiški moljac, obožava trčanje, urbeks i bavi se genetikom prokariota.

Zakažite predavanje u Vašoj školi
Molimo Vas da unesete Vaše ime.
Naziv i mesto škole su obavezni.
Molimo Vas da unesete opis Vaše uloge u školi.