Šta je pejzažna arhitektura?

Kratak uvod u profesiju koja počinje da menja svet.

Slobodni termini tek u drugom polugodištu!

Svi smo svesni puta kojim je čovečanstvo krenulo usled nebrige o prirodi i širenja gradova i privrede. Koja je to profesija koja obuhvate sve nauke koje bi mogle da uspore uništavanje najvažnijih prirodnih resursa?

Na koji način pejzažna arhitektura pokušava da spoji prirodu i čoveka, bez narušavanja sadašnjeg poimanja grada?

Koje to dragocene resurse gubimo pogrešnim planiranjem gradskih sistema? 

Predavanje se sastoji od prezentacije koja je prilagođena različitim uzrastima:


  • I - V razred osnovne škole - pejzažna arhitektura prikazana kroz primere iz sveta o igri u otvorenom i sve ono što bi u moglo biti zanimljivo mlađim generacijama a što bi ujedno moglo da pomogone životnoj sredini.
  • VI - VIII razred bi već bio spreman da čuje o destruktivnim posledicama čoveka i urbanizacije na ekosistem kao i o načinu ublažavanja tih posledica.

  • I - IV razred srednje škole - upoznavanje s pejzažnom arhitekturom kroz radnu metodologiju kojom se pejzažna arhitektura koristi, kao i preprekama na koje nailazi.

U svim prezentacijama je naglašena saradnja umetnosti, dizajna i nauke kao i važnosti ujedinjavanja funkcionalnosti i dizajna u projektovanju površina na otvorenom. Dodatni element prezentacije je razgovor s učenicima, i postavljanje pitanja bez netačnih odgovora, gde je učenicima data prilika da iskažu svoje mišljenje o temi bez bojazni da će pogrešiti.

Starosna grupa: 9 - 19 godina

Trajanje: 45 ili 90 minuta

Potreban materijal: projektor

Biografija predavača

Damnjanović Milica je rođena 1992 godine u Beogradu. Studira pejzažnu arhitekturu i hortikulturu na Šumarskom fakultetu, i trenutno je na završnoj godini. 
S pejzažnom arhitekturom se upoznala tokom srednjoškolskih dana i od tad je aktivna na tom polju. 
Interesuje se za temu održivog razvoja i 2014 godine je učestvovala u nastavi iz zaštite životne sredine. 
Nada se da će u bliskoj budućnosti imati mogućnost da na različite načine pomogne budućim generacijama da razumeju važnost jedne profesije koja u svetu postaje sve popularnija, ali i neophodnija.

Zakažite predavanje u Vašoj školi
Molimo Vas da unesete Vaše ime.
Naziv i mesto škole su obavezni.
Molimo Vas da unesete opis Vaše uloge u školi.