Matematika heklanja

Šta sve može matematika pomoću heklice i konca

Radionica “Matematika heklanja” otvara pitanje veze između šema za heklanje i matematičkih oblika. A odgovor do kojih učenici dolaze su formule i algoritmi za heklanje.

Učenici će imati priliku da:

  • Razvijaju algoritam na osnovu postojećih šema
  • Kreiraju šeme za matematičke oblike, odgovarajući matematički model i algoritam po kome bi se heklalo

U saradnji sa nastavnicima Domaćinstva, moguće je da učenici nauče osnove heklanja, koje će koristi za vizualizaciju matematičkih oblika.

Cilj radionice je povezivanje ručnih radova i rada rukama sa matematičkim i algoritamskim razmišljanjem korišćenjem vizualizacije, crtanja, računa, programiranja. Jedna od namera je i otvaranje prostora za taktilno učenje, retko zastupljeno u formalnom obrazovanju.

Nudimo priliku nastavnicima da, u zavisnosti od teme koja se obrađuje, zajedno osmislimo tok časa.

Starosna grupa: 11 - 19 godina

Trajanje: 90 minuta

Potreban materijal: papir, flomasteri, heklice, konac, magneti, bela tabla

Biografija predavača

Ivana Đokić i Milena Životić Ilić su se upoznale na letnjoj školi na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi. Tada su shvatile da, osim ljubavi prema matematici, dele i divljenje prema umetnosti i ručnim radovima. Uskoro počinje ekperimentisanje sa heklanjem binarnog drveta, spirala i hipreboličkih površi. Nove iskre u njihovom radu dala je Lilian Vizer, student primenjenih umetnosti u Beču, čija je isheklana Bojova površ obišla svet; saradnica koju je Milena upoznala na letnjoj školi Vizuelne matematike u Egeru. Godinu dana zajedničkog rada dovelo je do razvoja algoritama za heklanje geometrijskih oblika, predavanja na konferencijama i razvijanja šema heklanja kao obrazovnog alata, koji utiče na razvoj algoritamskog mišljenja i rešavanja problema.

Milena Životić Ilić je nastavnica računarstva i informatike u IX Gimnaziji "Mihailo Petrović Alas" u Beogradu. Diplomirani je matematičar za računarstvo i informatiku.

Ivana Đokić se bavi analizom podataka iz različitih naučnih oblasti i šemama i paternima u ručnim radovima. Završila je master studije (MSc) Statistike. Radila je kao profesor računarstva i informatike, i poslovne informatike u srednjoj školi.

Zakažite predavanje u Vašoj školi
Molimo Vas da unesete Vaše ime.
Naziv i mesto škole su obavezni.
Molimo Vas da unesete opis Vaše uloge u školi.