Koliko je svemir veliki i prazan?

Kada kažemo “svemir”, na šta mislimo i kako bismo ga prikazali na mapi?

Čega sve ima u svemiru? Koji se sve objekti i kako kreću i grupišu u strukture koje čine svemir na najvećoj skali veličina? Koliko su udaljenosti između nebeskih tela velike, a koliko su njihove veličine male?

Ovo predavanje na svojevrstan način ima za cilj da razmatranjem veličina i udaljenosti u svemiru ilustruje svemir kao celinu i predstavi mesto naše planete na toj mapi. Dodatak tome je, u dužoj verziji predavanja, detaljnije upoznavanje sa nebeskim telima na koje se, kao na usputne stanice, na putovanju po toj mapi nailazi.

Starosna grupa: 15 - 19 godina

Trajanje: 45 ili 90 minuta

Potreban materijal: projektor

Biografija predavača

Dušan Pavlović je student astrofizike u Beogradu. Pored toga, radi u Istraživačkoj stanici Petnica, pa je vrlo često tamo na raznim programima i raznim povodima, a pre svega na programu astronomije i u Petničkoj meteorskoj grupi. Za astronomiju, astrofiziku i fiziku se interesuje od srednjoškolskih dana, a u skorije vreme sva ta interesovanja obogaćuje interesovanjem za (vaninstitucionalno) naučno obrazovanje. Uživa u razgovorima o nauci, istraživanjima i istraživačima, otkrivanjima prirode i sveta u kom živimo, pa vodi i jednu naučno-popularnu internet radio emisiju pod nazivom Radio Galaksija.

Zakažite predavanje u Vašoj školi
Molimo Vas da unesete Vaše ime.
Naziv i mesto škole su obavezni.
Molimo Vas da unesete opis Vaše uloge u školi.