Kako mašine uče?

Zavirimo u svet mašinskog učenja

NOVI SAD

Đaci umeju da uče, to znamo — a umeju li mašine? Odakle se mašine snabdevaju znanjem? Kako računar zna koji mejlovi su neželjeni (tj. spam)? Da li mašina može da nauči da vidi kao i ljudi? Kako se samovozeći automobil snalazi po ulicama, a kako rover na Marsu? Kako to da sajtovi "znaju" da nam predlože film koji će nam se dopasti? Mogu li mašine da nam pomognu u medicini? Puno pitanja, a do odgovora ćemo najlakše doći zajedno!

Cilj predavanja je upoznavanje učenika sa trenutnom, IV, industrijskom revolucijom. Prioritet je otkrivanje ideja mašinskog učenja kroz priču o svetu o kom đaci znaju više nego što su svesni jer su njime delimično već okruženi. Osnovna želja je da se postane svestan sposobnosti današnjih računara i kako se one mogu iskoristiti, uz nagoveštaj promena koje ova tehnologija unosi u svakodnevni život i posao.

Predavanje je sastavljeno iz uvodnog dela koji traje oko pola sata, i jednog ili više primera algoritama mašinskog učenja. Zavisno od dužine predavanja, preostalo vreme se može posvetiti jednoj ili više od sledećih ponuđenih tema:

  1. Da li mašina može da vidi? Koji su teški zadaci za jednu mašinu? Zašto robot ne može da pročita CAPTCHA kod i leetspeak? Kako rover na Marsu zna kuda treba da ide i gde je važno da zastane?
  2. Da li mašina može da predvidi budućnost? U kom slučaju nam može pomoći? Primer upisa na fakultet i preporučivanja filma. Da li đaci odlučuju na isti način?
  3. Kako mašina može da razvrsta podatke? Da li, recimo, može da razlikuje narandžu od limuna, ili slomljenu od zdrave kosti? Koji su primeri upotrebe mašinskog učenja u medicini? Kako bismo sve voleli da nam mašine pomažu?
  4. Da li mašina može i sama da uči, ili moramo baš sve da joj objasnimo? Kako se snalaze u nepoznatim sredinama? Objašnjenje nadgledanog i nenadgledanog učenja na primeru samovozećih automobila i rovera na Marsu.

Starosna grupa: 14 - 19 godina

Trajanje: 45 ili 90 minuta

Potreban materijal: projektor, ako je moguće takođe i internet konekcija

Biografija predavača

Danica Despotović odaziva se na Danice, Despotovićeva, ili Soso. Po zanimanju student master studija elektrotehnike, preciznije obrade signala, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Zanimala se po Holandiji, Tajlandu i Nemačkoj u želji da udovolji istraživačkoj radoznalosti. Petnički polaznik i saradnik od 2007. godine. Višegodišnji volonter na Festivalima nauke i Noćima istraživača, prošla Radionicu za naučne komunikatore (dva puta, za svaki slučaj). U slobodno vreme horista i ronilac amater. Doživljava nauku i tehnologiju kao dostupne svima, samo u različitim oblicima; uvek zainteresovana da čuje poglede drugih na te teme, pošto sama nije najboljeg vida.

Zakažite predavanje u Vašoj školi
Molimo Vas da unesete Vaše ime.
Naziv i mesto škole su obavezni.
Molimo Vas da unesete opis Vaše uloge u školi.